Німецька компанія поскаржилася в посольство, Гройсману та Омеляну на блокування вантажів з боку "Укрзалізниці"

Протягом півмісяця завдані збитки становили не менше ніж 3,2 млн грн, заявили в компанії
Фото: EPA

У компанії "Матрапак ГмбХ" заявили, що на станції Водяна в Харківській області припинено всі вантажні роботи – без попередження та з посиланням на усне розпорядження голови "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, і жоден посадовець не зміг пояснити, на якій правовій підставі зупинили роботу. Листа зі скаргою керівники компанії надіслали прем'єру Володимирові Гройсману, керівнику Мінінфраструктури Володимирові Омеляну і голові "Укрзалізниці" Євгену Кравцову.

Керівництво німецької компанії "Матрапак ГмбХ", яка випускає складні органічні розчинники, звинуватило "Укрзалізницю" в необґрунтованому блокуванні вантажних робіт на станції Водяна у Харківській області, у зв'язку з чим підприємство було змушене зупинити діяльність. Про це йдеться в листі до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, глави Міністерства інфраструктури України Володимира Омеляну та керівника ПАТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова. Документ цитує агентство УНІАН.

Вантажні перевезення на станції зупинили 1 серпня, не попередивши клієнтів заздалегідь і пославшись на усне розпорядження в.о. керівника Євгена Кравцова, зазначають у "Матрапак ГмбХ". 3 серпня компанія зупинила роботу, 6 серпня – написала скарги на ім'я міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, проте вони залишилися без реакції. У регіональному офісі "Укрзалізниці" компанії також не пояснили, на якій правовій підставі припинили вантажні роботи, але повідомили, що рішення пов'язане з нерентабельністю цієї і ще майже 200 інших станцій.

Контрагенту "Матрапак ГмбХ" надійшла на його запит офіційна відповідь від в.о. начальника дирекції виробничого підрозділу "Сумська дирекція залізничних перевезень" Олександра Кібенка, датована 8 серпня.

"Повідомляємо, що процес призупинення або припинення виконання окремими станціями вантажної роботи на теперішній час знаходиться в стадії розгляду у ПАТ "Укрзалізниця", – цитує агентство документ.

"Таким чином із відповіді зазначеної посадової особи випливає, що на теперішній час начебто жодного рішення стосовно закриття вантажних перевезень (вантажних робіт) по станції Водяна не прийнято, однак уже з 1 серпня "Укрзалізниця" не здійснює прийняття заявок на перевезення вантажів ані на станцію Водяна, ані з неї. Наші спроби подати заявки, як це встановлено умовами договору в електронному вигляді, блокуються програмою, якою вони обробляються. Адміністрування програми здійснює ПАТ "Укрзалізниця", – заявили в "Матрапак ГмбХ".

На підприємстві вважають, що офіційного розпорядження про припинення вантажних робіт на станції Водяна немає і посадовці порушили закон. Тому "Матрапак ГмбХ" подала заяви в Генпрокуратуру, Національну поліцію України, НАБУ і СБУ про кримінальне правопорушення й попросила провести досудове розслідування дій офіційних осіб ПАТ "Укрзалізниця" за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, яке стало причиною важких наслідків).

Підприємці переконані, що Міністерство інфраструктури, яке очолює Володимир Омелян, "поставило собі завдання по своєму напрямку остаточно придушити середній бізнес", зазначає УНІАН.

Протягом півмісяця завдані збитки становили не менше ніж 3,2 млн грн, цю суму компанія планує одержати від "Укрзалізниці" після судового розгляду.

Інформацію про ситуацію керівництво "Матрапак ГмбХ" пообіцяло передати в посольство Німеччини в Україні, щоб її було розголошено "на найближчих світових самітах та конференціях".